Beperk de Energievraag

Stap 1

[TODO: Voeg afbeelding toe!]

De eerste stap is gericht op energie behoefte vermindering, dat wil zeggen maatregelen die de energiebehoefte verminderen.

Ons gedrag, de eerste optie.

·       Zuinig verwarmen; Wordt het hele huis verwarmd of alleen die ruimtes die echt gebruikt worden, op tijden die nodig zijn. Staat de thermostaat nog steeds op 20 – 21 oC, of mag het ook 19oC zijn, of overdag in bezige periodes 18oC.

·       Gebruik van energiezuinige apparaten en verlichting. Alleen licht aan als het nodig is.

·       Al zonnepanelen op het dak: was en droog als de zon schijnt. Het dal-tarief is dan uit de tijd.

Tocht in huis.

·       Kontroleer alle kieren en tochtgaten rond ramen en deuren, op de zolder, dakvloer aansluiting. Strips en een bus PUR doen wonderen.

Isolatie.

·       Er gaat veel energie, warmte, verloren door de buitenschil van het huis. Vloeren, muren en dak geven de warmte af aan de buitenomgeving.  vloerisolatie,  spouwmuurisolatie  en dakisolatie zijn de aangewezen maatregelen. De Rc-waarde  is een maat voor het warmteverlies in Watt per m2 per oC temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Een Rc > 5 is gewenst, dit wordt zelden gehaald. Oud thermopane glas vervangen door HR++ of beter draagt ook bij en is enorm comfort verhogend.   Link…

Ventilatie:

·       Ventilatie is nodig!. Maar niet meer dan nodig. CO2 gestuurd als het kan, met een juiste regeling van ventilatieapparatuur (tijd, tijdstip en hoeveelheid). Optimaliseer ook het ventilatie-voud (het aantal malen dat de totale inhoud van een ruimte per uur volledig wordt ververst door buitenlucht), bijvoorbeeld door een behoefte-afhankelijke regeling.

[TODO: Gallerij voorbeelden: meten is weten, dak, vloer, gevel, beglazing, verlichting]