Nieuws

DuurzaamWaalre verteld: De CV pomp als een energie slurper

Maar ik was verbaasd over het verbruik van een CV-pomp. Bij continue draaien gebruikte de betreffende pomp 2,1 kWh per dag. Over 6 stookmaanden is het verbruik mogelijk 400 kWh. Nu we steeds vaker de watertemperatuur verlagen, en de ketel modulerend stookt, dit is efficiënter, moet de pomp langer draaien. Als er dan ook nog een vloerverwarmingspomp bijkomt, zelfs met pompschakelaar, telt het dubbel. Bij een gemiddeld huis zou dat 25% – 30% van het totale elektriciteitsverbruik zijn. Dat kan niet de bedoeling zijn.

En dat bracht me naar een website over CV- en vloerverwarmingspompen:  https://www.mensonides.nl/direct-regelen/verwarming/vloerverwarming/vloerverwarmingspomp-vervangen. Daar wordt gesteld: Wist u dat deze pompen tot de grootste elektriciteitsverbruikers in uw huishouden horen?  Met uitleg erbij.

Grundfos UPS 25-60 N 180 circulatiepomp

Sinds enige jaren worden de vertrouwde wisselstroom motoren in allerlei pompen en ventilatoren steeds meer vervangen door nieuwe gelijkstroommotoren met permanente magneten wat een behoorlijke besparing oplevert, tot 75%.  Laat uw installateur bij een komende onderhoudsbeurt eens kijken naar de pompen die U in huis hebt.