Nieuws

OOSTELBEERS – Mond op mond reclame bracht Ella (74) en Harrie (76) Mijs uit Oostelbeers ertoe om een EnergieScan aan te vragen bij KempenEnergie. Wisten zij veel dat zij de Kempische duurzaamheidsvereniging daarmee de tweede bijzondere mijlpaal bezorgden van het jaar.

Naast het feit dat 2023 het tiende jaar is dat de Energiegidsen van KempenEnergie inwoners van de Brabantse Kempen helpen hun weg te vinden in het woud van energie-bespaarmaatregelen en energieopwekking, meldde de familie Mijs zich aan als het duizendste lid van de vereniging.

Dat kon het bestuur natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Met een dieproze vlinderstruik, een grote abrikozen-speciaal-vlaai en een P1-meter met installatieservice togen ze naar Oostelbeers.

,,Mijn vrouw heeft ons aangemeld”, vertelt Harrie, zittend in zijn prachtige bloementuin. Ella: ,,Wij gebruiken eigenlijk best weinig energie. Ik denk wel altijd: waar zitten nog mogelijkheden om te besparen? Zonnepanelen, dat weet je wel. Maar wat kunnen we nog meer doen?”

Te oud voor zonnepanelen?

,,Die zonnepanelen hadden we allang moeten nemen,” vervolgt ze. ,,Maar nu komen ze binnenkort eindelijk. In 2006 belde ik Essent al. Maar de persoon achter de telefoon raadde zonnepanelen af. Hij vroeg: hoe oud zijn jullie? O, dan is het de moeite niet waard. Voordat jullie de kosten eruit hebben, wonen jullie daar niet meer. Nou, we hadden die zonnepanelen er al wel vier keer uit gehaald.”

Harrie vult aan: ,,Wij hebben een huis uit 1978. Met een oude direct gestookte heteluchtverwarming van Brink en een kruipruimte. Maar we twijfelen over hoe we een warmtepomp kunnen toepassen en over muurisolatie. De spouw is maar acht centimeter dik.” Als je er een beetje verstand van hebt weet je misschien wat je moet doen, maar wij zijn er niet zo goed in.”

Ad van de Ven, voorzitter van KempenEnergie, beaamt: ,,Dit is wel een interessant huis hoor, je kunt er nog van alles mee doen. Als je de offertes hebt, dan kom maar eens langs op het energieloket. Dan kunnen we ze samen beoordelen.”

 

Gratis Energiescan

KempenEnergie gaat intussen vrolijk door met mensen helpen, op weg naar het tweeduizendste lid. Voor maar 25 euro per jaar ontvang je direct een gratis energiescan van jouw huis, ontvang je maandelijks de nieuwsbrief met handige tips en informatie over energie besparen en opwekken, en kun je profiteren van nog veel meer services en activiteiten.